diumenge, 25 de desembre del 2011

Pannettone de Nadal

4a setmana de Desembre 2011 021Aquest any he volgut fer aquest postre típic d'Itàlia, que es diu Pannettone. N'havia tastat altres vegades i no em deia res, però l'any passat ens en van regalar un fet artesanalment que estava boníssim, i vaig dir-me que el proper any el faira jo.

Per fer-lo, he fusionat varies receptes de Pannettone que he trobat per Internet, així que és una mica fet a la nostra. I pel tema de les paperines pel Pannettone, vaig tenir la sort de que al forn de pa en vaig demanar i me'n van vendre cinc. Però uns dies més tard en vaig voler tornar a aconseguir unes quantes més, i em van dir que no... També es poden comprar per Internet, en botigues especialitzades o fabricar-les tu mateix, com va fer la meva germana amb la seva massa.

INGREDIENTS:

Massa mare:

250gr de Farina de Força

200gr d'aigua

25gr llevat fresc

Massa:

500gr Farina de Força

25gr llevat fresc

100ml llet

150gr sucre

5 Ous a temperatura ambient

200gr de mantega a temperatura ambient

la ratlladura d'una taronja

Un pessic de sal

Fruites deshidratades (nabius, maduixots)

Panses de Corint

Orellons d'albercoc

Perletes de sucre

PREPARACIÓ

1. Un parell d'hores abans, començar a fer la massa mare: barrejar tots els ingredients fins que quedi una massa esponjosa, i deixar-ho reposar, en un bol tapat amb paper film, un mínim de 1 hora, i un màxim de 24h.

2. Continuem amb la massa final: barrejar la farina, el llevat, la llet, el sucre, la mantega, els ous, la ratlladura de taronja i el pessic de sal, i programar 10 segons a velocitat 6. Quan pari, hi afegim la massa mare i tornem a programar 5 minuts a velocitat Espiga.

4a setmana de Desembre 2011 008

3. És hora d'afegir-hi les fruites deshidratades, les panses i els orellons, que jo prèviament he tallat en trossos petits perquè no m'agrada trobar-ho en trossos grans, però això va a gustos. Programar 4 minuts a velocitat Espiga. Un cop tot barrejat, deixar reposar 10 minuts dins el got de la Thermomix.

4a setmana de Desembre 2011 0054a setmana de Desembre 2011 0094a setmana de Desembre 2011 0104a setmana de Desembre 2011 011

4. Passat aquest temps, tirar una mica d'oli sobre la taula on anem a treballar, i anar fent boles de massa, i passar-les per sobre l'oli, perquè quedin ben untades. Posar-les dins els motlles de pannettone. Quan haguem acabat amb la massa, deixar reposar dues hores abans de fornejar, per tal que la massa augmenti.

 4a setmana de Desembre 2011 0124a setmana de Desembre 2011 016

5. Abans de fornejar-les, fer-lis un tall a sobre de cada pannettone i posar-li una mica de margarina, per tal que no s’assequi la massa durant la cocció.

4a setmana de Desembre 2011 019

5. Fornejar els pannettone durant uns vint minuts a 180º de temperatura, anar vigilant perquè no es cremin. Un cop daurades, veurem que han tornat a augmentar de volum. Ja les podem treure del forn. I llestos!

4a setmana de Desembre 2011 020

Per fer-ho més entenedor, aquí us deixo un vídeo que ni que estigui en portugués s’entén prou bé, i és molt clar:

Recepta de Pannettone

2 comentaris:

  1. ¡Felicidades Silvia! te han quedado bordados.
    Esto....voy a hacer clases de italiano para entender mejor la receta...jajaja.
    Besitos

    ResponElimina
  2. No és italià el vídeo, és portuguès. Però igualment s'entén super bé. El que és italià és el panettone!

    ResponElimina